EVENTS AND NEWS

processed 4b6fa0e8 d91d 4ad4 b9e1 a05f97d88928 XuxnAifQ 1

ARCHIVE EDUCATION FOR PUPILS OF PRIMARY SCHOOL"DITURIJA", SKOPJE

Ученици од осмо одделение со предметниот наставник од ОУ „Дитурија“ – општина Сарај од Скопје, на ден 30.11.2022 година (среда) го посетија Државниот архив –

More ...
316160263 448714177420157 1627923008188033305 n

NATO ARCHIVES COMMITTEE ANNUAL SESSION

Во седиштето на НАТО во Брисел во тек е тридневна сесија на Архивскиот комитет на Алијансата, на која присуствуваат и директорот на Државниот архив, д-р

More ...
316098696 446385440986364 1507617874360270884 n

KRSTE MISIRKOV – CODIFIER OF THE MACEDONIAN LITERARY LANGUAGE

На денешен ден, во 1874 година, во Постол, Егејска Македонија, е роден Крсте Петков Мисирков. Најзначајното дело на Крсте Мисирков е книгата: „За македонцките работи“,

More ...
315840507 445066791118229 1772002581220431822 n

THE FUND FOR BORIS TRAJKOVSKI IS ENRICHED

Директорот на Државниот архив, д-р Емил Крстески имаше средба со Вилма Трајковска, сопруга на поранешниот претседател, Борис Трајковски, со која разговараа за можноста за донација

More ...
316001811 445931857698389 2782242913889432351 n

THE STATE ARCHIVES – PART OF THE REFORMS OF THE PUBLIC ADMINISTRATION

На Конференцијата посветена на реорганизацијата на министерските системи за информатичко општество и администрација, на економија и на земјоделство, шумарство и водостопанство, учествуваше и директорот, д-р

More ...
15

ARCHIVE EDUCATION FOR PUPILS OF PRIMARY SCHOOL"BRATSVO", SKOPJE

Ученици од осмо одделение од ОУ „Братство“ Скопје на 17.11.2022 г., (четврток) го посетија Државниот архив – централен дел, и се запознаа со неговата дејност

More ...
314456554 10158577218491010 4269520053707343844 n 1

November 13—Skopje's Liberation Day

Пред 78 години, на овој ден скопјани ја дочекаа слободата, која им беше донесена од 42. и 50. народноослободителна дивизија на македонската војска и 16.

More ...