grigor_parlichev-e1427124403779

193 vite nga lindja e Grigor Prliçevit

Në këtë ditë, në vitin 1830, në Ohër lindi Grigor Stavrev Prliçev, një nga përfaqësuesit më të shquar të letërsisë maqedonase, i cili punoi në periudhën romantizmit. Ai bashkon njëkohësisht në vetvete elementet specifike dhe karakteristike të klasicizmit dhe romantizmit, të cilat si tipare stilistike dominojnë kohën në të cilën jeton dhe vepron.Prliçevi jetoi dhe punoi në disa qendra kulturore ballkanike (Ohër, Strugë, Manastir, Prilep, Selanik, Athinë, Tiranë, Kostandinopojë, Sofje). Ai fliste rrjedhshëm disa gjuhë ballkanike dhe evropiane. Vepra poetike “Serdarot” (1860) konsiderohet si kulmi absolut i të gjitha kontributeve që ka dhënë ky krijues në artin e fjalës. Në shkencën letrare, kjo poezi duhet të shihet në kuadrin e teorisë evropiane të romantizmit. Vepra të tjera më të shquara të tij janë "Autobiografia (1884) dhe me fjalën-ese "Ruaje veten" (1866).

      Ai lindi si fëmija i katërt dhe i fundit i Maria Gjokovës dhe Stavre Prliçevit, një mjeshtër i Ohrit. Së shpejti babai i tij vdiq dhe Prliçevi mbeti jetim nga gjashtë muaj. Prliçevi ishte nxënës i Dimitrija Miladinovit, i cili në atë kohë jepte mësim në Ohër. Për disa kohë u punësua si mësues dhe më vonë u bë mësues në Tiranë (Shqipëri). Më vonë në 1849 u regjistrua si student i mjekësisë në Universitetin e Athinës. Pastaj kthehet në Maqedoni ku punoi si mësues në Prilep dhe Ohër dhe me paratë e fituara u kthye në Athinë në vitin 1859. për të vazhduar shkollimin. Gjatë kësaj periudhe ai shkruan poezinë "Ο ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ" (Serdari). Në vitin 1860, ai fitoi çmimin në konkursin e madh athinas për poezinë më të mirë në gjuhën greke. Në të njëjtin vit, vepra e tij do të botohet. Rezultatet e konkursit tejkalojnë edhe pritshmëritë më të guximshme dhe Prliçevi do të shpallet si i ,,Homeri i dytë,, „втор Хомер“, diçka që nuk ndodhi deri atëherë në Athinë.

    Pas kthimit në Ohër, ai filloi menjëherë punën për një projekt të ri poetik - poezinë "Skënderbeu", një ndërmarrje krijuese shumë më ambicioze. Një pikë kthese në jetën e Prliçevit, sipas rrëfimit të tij, ishte vdekja e vëllezërve Miladinovci në burgun e Kostandinopojës. Me Jakim Sapunxhiev e nisin “bëma popullore në Ohër, d.m.th. lufta për futjen e gjuhës popullore në shkolla. Në këtë periudhë, kryesisht falë Prliçevit, në Ohër në vitin 1866 u krijua një fond Kurçi, i cili u përdor si bazë materiale në luftën për futjen e gjuhës popullore në shkolla dhe kisha.

     Në vitin 1868 autoritetet turke e burgosin dhe e internojnë në burgun e Dibrës, për shkak të shpifjeve nga peshkopi grek i Ohrit. Pas periudhës së burgut, ai viziton manastirin “Shën. Jovan Bigorski” dhe habitet që predikohet në gjuhën e vjetër sllave.

Në vitin 1869 në Ohër, gjuha popullore futet masivisht në shkolla. Në të njëjtin vit martohet me Anastasinë, vajzën e Hristo Uzunovit, me të cilën pati pesë fëmijë (Kostadinka, Lijza, Kiril, Despina dhe Gjorgi).

    Në ndërkohë, ai punon në mënyrë aktive për rritjen e brezit të ri në shkollat maqedonase.Mori pjesë në pritjen ceremoniale të peshkopit të parë ekzarku Natanail Kuçevishki nga Ohri. Me atë rast, ai mban një fjalim mirëseardhjeje dhe gjithashtu krijon një këngë lavdërimi për nder të Natanaelit. Prliçevi shpejt ra në një konflikt të fortë me Natanailin dhe bordin e kishës-shkollës. Për shkak të përplasjes Prliçevi u perndjek. Në "Autobiografinë" e tij, Prliçevi, duke përshkruar këtë periudhë, shkruante: "Sa e çuditshme është që atdheu, i cili kurrë dhe askund nuk i vlerëson bijtë e tij, dhe peshkopi grek Miletia, armiku im më i paepur, i duruan mësimet, tregimet, rrëfimet, qortimet dhe paralajmrimet, dhe aisnjëher nuk më dëshproi ”, dhe “mitropoliti i parë bullgar, i pritur mesia, më dëbon në mënyrë të pandershme”.

    Me paratë e kursyera nga mësimdhënia në Strugë shkoi në Bullgari (Sofje). Në 1883-1890 jep mësim në Gjimnazin bullgar të djemve në Selanik. Në këtë periudhë ai shkruan “Autobiografinë e tij”, botuar pas vdekjes në “Përmbledhje e mendimeve, shkencës dhe letërsisë popullore”. Ai ishte i zhgënjyer nga refuzimi për të shtypur përkthimin e tij të "Iliadës" (1886-1887), për shkak të gjuhës "sllave të përgjithshme". Pasi Prliçevi doli në pension në vitin 1890, ditët e fundit i kaloi në Ohër, ku vdiq më 6 shkurt 1893.

Postimet e fundit