NOVOto-LOGO

Информација „Одбележување на стогодишнината од распарчувањето на Македонија и од Првата светска војна“

Државниот архив на Република Македонија на 9 декември 2015 година со почеток во 20:00 часот во просториите на иновативниот центар на T-home, чиј влез се наоѓа на плоштадот „Македонија“, ќе ја отвори изложбата со наслов „Одбележување на стогодишнината од распарчувањето на Македонија и од Првата светска војна“. На отворањето ќе говорат директорот на Државниот архив на РМ д-р Филип Петровски и една од авторите м-р Дора Јурукова.

Изложбата ќе се реализира во состав на меѓународниот симпозиум „100-годишнината од Првата светска војна: Последиците од 18 март 1915 година – Битката кај Галиполи“, на кој ќе учествуваат еминентни научници од Македонија, Турција, Бугарија, Унгарија и Полска.

Најнови објави