279824919_586050215869168_2187882645243609929_n

ПРОТОКОЛ ЗА СОРАБОТКА СО ДРЖАВНИОТ АРХИВ НА СРБИЈА

Директорите на државните архиви на Република Северна Македонија и на Србија, д-р Емил Крстески и д-р Мирослав Перишиќ, во Скопје потпишаа Протокол за соработка. Ова е прв ваков договор меѓу двете институции со кој се дефинираат насоките на соработка во областа на историските документи и архивистиката и се продлабочуваат односите меѓу двата aрхива со правна рамка.
Овој договор е основа за реализација на идни заеднички проекти и програмии. Како прв конкретен чекор во таа насока е предвидено наскоро да се објави Зборник на документи од периодот меѓу двете светски војни.

На официјалната средба делегациите предводени од директорите, д-р Емил Крстески и д-р Мирослав Перишиќ разменија искуства околу досегашната работата, а стана збор и за нивните идни планови и активности.

Гостите од Белград имаа можност да се запознаат со функционирањето на неколку Сектори и одделенија на Државниот архив, со техничката опременост и со Депото.

На свеченото потпишување на Протоколот за соработка присуствуваше и амбасадорката на Србија во нашата земја, Н.Е. Невена Јовановиќ.

279821871 730027635078177 972472929747535023 n
279824919 586050215869168 2187882645243609929 n 1
279863223 391649432854041 4162454678605695420 n
279888204 713306963351329 5209011349766081230 n
279839852 3286373271685778 5225998772171498192 n 1
279842056 1360331277778277 5871068472002469928 n
279845861 389606813079660 3606830271059817883 n
279817825 689260322155808 5811752780814840338 n

Најнови објави

Почитувани колешки и колеги од Државниот архив!Ви изразувам голема благодарност за соработката и за Вашата

Дознај повеќе...