280866975_370343578239850_4365498230988872159_n

Изложба на архивски материјали од Државниот архив по повод 150 години од раѓањето на Гоце Делчев

Државниот архив на 17 мај 2022 г. во соработка со ЛУ „Народен музеј” – Велес и Фондацијата „Ангел Петров”, по повод Меѓународниот ден на музеите ја отворија изложбата на документи и фотографии „150 години од раѓањето на Гоце Делчев (1872 – 2022)”, одбележувајќи го истовремено и јубилејот на идеологот на македонското револуционерно движење. Изложбената поставка на Архивот беше збогатена со 12 портрети на академскиот сликар, велешанецот Ангел Петров, сите работени во различна техника.
На отворањето на изложбата се обратија Марин Клифов, директор на „Народен музеј” – Велес, авторката д-р Јасмина Дамјановска и Ангела Петрова, претставник на Фондацијата „Ангел Петров”.
Изложбената поставка во Ликовниот салон во Велес ќе биде отворена за посетителите до 28 мај 2022 г.

280709409 711898076597617 8597392757809757128 n
280837879 1199117347572942 1328917353100455516 n
280803682 693974528496485 2024426803608532582 n
280640782 493711859170880 569240631949088051 n
280737457 309410354708363 3333235440972295764 n

Најнови објави