1

Државниот архив и општина Дебар ќе ја одбележат годишнината од Дебарското востание

Заменик-директорот на Државниот архив, проф. д-р Музафер Бислими, на 28 јули 2023 година (петок), оствари средба со градоначалникот на Општина Дебар, д-р Хекуран Дука, на која стана збор за идни заеднички активности кои треба да се реализираат во септември.

1 2

Општина Дебар ќе биде домаќин на изложбата „110 години од Дебарското востание (1913)“ од авторите проф. д-р Музафер Бислими и д-р Никола Митровиќ, а воедно на посебен настан ќе биде промовирано изданието „Дебарското востание од 1913 година – српски документи“ преведено на македонски и на албански јазик (два тома). Преводот на македонски јазик е од проф. д-р Музафер Бислими, на албански јазик од проф. д-р Музафер Бислими и м-р Ирфете Ибраими. Заменик-директорот, проф. д-р Музафер Бислими, подари неколку примероци од публикацијата „Албански документи за историјата на Македонија, префектура Дебар  (1941-1944)“ на Општината, се работи за популарно издание кое е значајно за локалната историја на дебарскиот крај.

Arkiv.Diber3

Најнови објави

Заедничко интервју на директорот на Државниот архив на Турција д-р Угур Унал и директорот на Државниот архив на Северна Македонија м-р Христа Најданов за турската новинска агенција „Анадолу”.

Изложбата „Документи и фотографии за Македонија во Османлискиот период” беше отворена во соработка меѓу Претседателските

Дознај повеќе...