NajstarDokumentBitola

ИДЕНТИФИКУВАН НАЈСТАРИОТ ДОКУМЕНТ КОЈ СЕ ЧУВА ВО ДРЖАВНИОТ АРХИВ – ОДДЕЛЕНИЕ БИТОЛА

Овие вредни документи кои сведочат за историјата на Битола се откупени од страна на тогашниот Околиски архив Битола од физичко лице уште во далечната 1957 година. До неодамна не беше во целост позната содржината на овие пергаменти, односно познато беше само дека се свитоци со религиозен карактер. Она што беше спорно беше и датирањето и потеклото на истите, односно на кој начин се задржале во Битола.

Повеќе на следниот ЛИНК.

Најнови објави

Претставник на Државниот архив, м-р Вулнет Исени, учествуваше на меѓународна конференција посветена на историја на архивите во Општина Тузи, Република Црна Гора

Раководителот на одделението на Државниот архив од Куманово, м-р Вулнет Исени, учествуваше на V меѓународна

Дознај повеќе...
Движете нагоре