LOGO-mkd-cb-ozaj1lj307g24ddqdtlmu8umxxmekbiwynmh4q4prw

Потпишан Договор за соработка со Генералниот директорат на архивите на Италија

Директорот на Државниот архив, д-р Емил Крстески, на 20 октомври 2021 година го посети Генералниот директорат на архивите на Република Италија, при Министерството за култура на Република Италија и имаше работна средба со директорката, д-р Ана Мариа Буѕи.

За време на средбата двајцата директори потпишаа Договор за соработка помеѓу Државниот архив на Република Северна Македонија и Генералниот директорат на архивите на Република Италија.

Овој Договор е планиран во Програмата за работа на Државниот архив во 2021 година.

Првиот Договор за соработка со Архивите во Италија е потпишан во 1997 година, а вториот во 2000 година.

Директорите на двата архива, пред официјалното потпишување на Договорот за соработка, разменија мислења и за функционирањето на двете институции и за нивната билатерална и мултилатерална соработка.

Во согласност со новиот Договор за соработка, Државниот архив на Република Северна Македонија и Генералниот директорат на архивите на Република Италија ќе работат на развивање и унапредување на соработката во областа на архивите, при што соработката ќе биде развивана врз основа на еднаквост и заемен интерес, но и врз основа на финансиските можности и во согласност со националното законодавство, како и меѓудржавните договори.

При потпишувањето на  новиот  Договор за соработка, д-р Емил Крстески и д-р Ана Мариа Буѕи, истакнаа дека во иднина соработката меѓу архивите од двете држави ќе биде збогатувана со нови заеднички проекти.

На потпишувањето на Договорот за соработка присуствуваше и г-дин Звонимир Поповиќ, в.д. амбасадор на Република Северна Македонија во Република Италија.

За време на посетата на Генералниот директорат на архивите на Република Италија во Рим, на д-р Емил Крстески му беше презентиран начинот на работа во архивите во Република Италија, пред се во областа на дигитализацијата и конзервацијата.

IMG 4f0842fa74c87c096ef8596f06758123 V
IMG b01a9b31d386a6216935202c0a7c5f4b V
IMG 45be0310a42a128dcc63abaff0e4481f V

Најнови објави