277741808_290028993288677_98629722822625223_n

ИЗЛОЖБА ЗА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ВО НОВИ САД

Државниот архив на 5 април 2022 г. ја претстави изложбата „150 години од раѓањето на Гоце Делчев (1872 – 2022)” во Нови Сад, Република Србија, градот кој оваа година претставува европска престолнина на културата.
На отворањето на изложбата се обратија: директорот на Државниот архив д-р Емил Крстески, директорот на Архивот на Војводина д-р Небојша Кузмановиќ и авторката д-р Јасмина Дамјановска. Во своите обраќања, тие се осврнаа за  значењето на изложбата и претставувањето на меморијата за настаните и личнoстите oд минатото од страна на архивите. На настанот присуствуваше и амбасадорката од македонската амбасада во Белград, Н.Е. Михаела Веселинов.
Директорот на Државниот архив, д-р Емил Крстески, и вработените од Државниот архив имаа можност да го посетат Архивот на Војводина при што им беа претставени вредни и ретки документи кои се чуваат, како и постојаната музејска поставка во рамки на Архивот.

Изложбата ќе биде отворена за посетителите до 9 април 2022 г.

277776647 290029023288674 6804540685069324012 n
277675320 290029056622004 3337302809491580507 n
277783235 290028919955351 4848963142590407286 n
277751391 290028946622015 2229070157324801115 n
277733267 290028856622024 2001782469591455212 n
277795505 290029009955342 1602238263060212787 n
277741808 290028993288677 98629722822625223 n

Најнови објави

Почитувани колешки и колеги од Државниот архив!Ви изразувам голема благодарност за соработката и за Вашата

Дознај повеќе...