3-1

69 ГОДИНИ ОД СОЗДАВАЊЕТО НА БИТОЛСКИОТ АРХИВ

Со изложбата на документи и фотографии на тема: ,,Македонија памети, никогаш да не се повтори“, посветена на македонските Евреи, во Офицерскиот дом во Битола, Одделението на Државниот архив во Битола, одбележа 69 години од своето основање.Државниот архив – Одделение Битола е значајна институција, трезор на оригинални документи, писма, фотографии и друг вид архивски материјали од регионот, што се однесуваат на најзначајните општествено-политичките процеси, настани и личности за нашата држава.
Како чувар на колективната меморија, денес Државниот архив – Одделение Битола гради и афирмира соработка со пошироката заедница заради негување на нашата историја, но и реализира осмислени истражувачки процеси што ја збогатуваат нашата национална историја, култура и традиција. Изложбата ,,Македонија памети, никогаш да не се заборави” во Офицерскиот дом во Битола, ќе биде отворена до 31 мај 2023 година.

348866271 1713433325788334 7985112164421343019 n
3 1

Најнови објави

Заедничко интервју на директорот на Државниот архив на Турција д-р Угур Унал и директорот на Државниот архив на Северна Македонија м-р Христа Најданов за турската новинска агенција „Анадолу”.

Изложбата „Документи и фотографии за Македонија во Османлискиот период” беше отворена во соработка меѓу Претседателските

Дознај повеќе...