icarus-logo

31. Конвенција на ИКАРУС

Државниот архив е домаќин на 31. Конвенција на Меѓународниот центар за архивски истражувања (ИКАРУС) со седиште во Виена што ќе се одржи од 8 до 10 ноември 2023 г., во Скопје и во Охрид. Темата на Конвенцијата е „Заедничко архивско наследство – заштита, достапност и дигитализација“, во чии рамки ќе бидат презентирани трудови од околу 60 архивски професионалци од Европа и пошироко.

ИКАРУС е Меѓународен центар за архивско истражување, кој ги поддржува архивите и сродните институции во предизвиците на дигиталната ера. Врз основа на принципот комплементарност и заемна поддршка членките на ИКАРУС заеднички се соочуваат низ новите задачи и предизвици. 

Одржувањето на Конвенцијата е многу значајна за Државниот архив бидејќи ќе бидат присутни значајни европски и светски архивисти од над 30 земји во светот, кои ќе ги пренесат сопствените искуства од архивистиката, како и нови сознанија за дигитализацијата на архивскиот материјал и зачувување на културното наследство.

На следниот линк е достапнa програмата на Конвенцијата: https://www.icar-us.eu/en/event/icarus-convention-31/

Најнови објави

Заедничко интервју на директорот на Државниот архив на Турција д-р Угур Унал и директорот на Државниот архив на Северна Македонија м-р Христа Најданов за турската новинска агенција „Анадолу”.

Изложбата „Документи и фотографии за Македонија во Османлискиот период” беше отворена во соработка меѓу Претседателските

Дознај повеќе...