Logo_Grb_Opstina_Ohrid

УНАПРЕДУВАЊЕ НА СОРАБОТКАТА СО ОПШТИНА ОХРИД

По повод 70 годишнината од основањето на Државниот архив на Република Северна Македонија, градоначалникот на општина Охрид, Константин Георгиески оствари средба со директорот на архивот д-р Емил Крстески и раководителот на подрачното одделение во Охрид, д-р Никола Митровиќ.

Заедно потенциравме дека оваа значајна државна институција е вистински чувар на нашата историја и култура. Архивот поседува илјадници оригинални документи, писма, фотографии и други материјали од познати историски личности, општествени дејци, како и документи од најзначајните политичко-историски процеси, настани и личности кои со своето дејствување и работа оставиле трага во минатото.

Разговаравме и за можностите за продлабочување на соработката со Локалната самоуправа како и за можнoстите за креирање и имплеметирање на заеднички проекти кои би биле од големо значење за нашиот Охрид, како еден од најважните културно историски центри во нашата држава.

Охрид, 23 април 2021 година

Најнови објави

Почитувани колешки и колеги од Државниот архив!Ви изразувам голема благодарност за соработката и за Вашата

Дознај повеќе...