316160263_448714177420157_1627923008188033305_n

ГОДИШНА СЕСИЈА НА АРХИВСКИОТ КОМИТЕТ НА НАТО

Во седиштето на НАТО во Брисел во тек е тридневна сесија на Архивскиот комитет на Алијансата, на која присуствуваат и директорот на Државниот архив, д-р Емил Крстески и раководителката на Секторот за меѓународна соработка, Светлана Успрцова. На работилницата се разгледуваат повеќе теми посветени на системите за заштита на архивските НАТО документи и на нивната класификација, со посебен осврт врз Мисијата на КФОР и на проектот за дигитализација на документите на Лигата на народите, од нејзиното основање во 1918 г. па се до 1945 г. На состанокот е презентирана и Платформата на организираноста и функционирањето на Архивот на Обединетите нации во Женева и соработката со Архивскиот комитет на НАТО, како и искуствата на САД и Франција во врска со заштитата на документи во чекор со новите технологии и системи и вештачката интелигенција.

315749716 448714167420158 6829412426325986935 n
315956217 448714234086818 7927760185252073609 n
316160263 448714177420157 1627923008188033305 n
IMG 8a91fd61e48a0621a9f70a5e793e1b52 V
IMG ef2827619f6a2518731bef523f8cbecc V
IMG 0fb579f96552c528239651a7c6638391 V

Најнови објави

Заедничко интервју на директорот на Државниот архив на Турција д-р Угур Унал и директорот на Државниот архив на Северна Македонија м-р Христа Најданов за турската новинска агенција „Анадолу”.

Изложбата „Документи и фотографии за Македонија во Османлискиот период” беше отворена во соработка меѓу Претседателските

Дознај повеќе...