Flag_of_the_Romani_people.svg

8 април – Меѓународен ден на Ромите

Државниот архив на Република Северна Македонија на граѓаните припадници на ромската заедница им го честита Меѓународниот ден на Ромите – ден посветен на традицијата,  историјата и културата на Ромите и подигање на свеста за унапредување на правата и слободите на припадниците на ромската заедница, со цел подобрување на социјалната и економска интеграција во сите општествени сфери. Осми април се одбележува во целиот свет,  во чест на првиот Светски конгрес на Ромите, одржан од 7 до 12 април 1971 година во Лондон, каде што се сретнаа претставници на Ромите од  14 земји во светот. На конгресот беа усвоени најважните одлуки, како што се ромското знаме и официјалната химна. Сината и зелената боја на знамето ги симболизираат небото и земјата, а црвеното тркало ги претставува патувањата и миграциите на Ромите. Беше прогласен и официјалниот ромски јазик и прифаќањето на називот „Ром“, што значи човек.

Flag of the Romani people.svg 2

Најнови објави