345193979_164488723241135_2120497640160550171_n

31-та КОНВЕНЦИЈА НА ,,ИКАРУС” НА ЕСЕН ВО СКОПЈЕ И ВО ОХРИД

Во холандските градови Ситард и Мастрихт, се одржува 30-тата Конвенција на Меѓународниот совет за архивско истражување – ICARUS, на тема: ,,Архивите и трагите на миграцијата”. На собирот најмногу се расправа за начинот на кој архивите во светот се справуваат со миграциските процеси, особено со архивскиот материјал кој сведочи за миграцијата.

Директорот на Државниот архив, д-р Емил Крстески, учествувајќи во панел-доскусиите истакна дека во поново време се соочуваме со миграција на високо образовани лица од балканските земји кон Европа и светот, за кои нема точна евиденција и што претставува сериозен проблем за многу земји. ,,Миграцијата е тема која што е особено важна и во денешно време, а нејзините траги се видливи во архивите во Европа само со примери од минатото. Повеќето организации и институции треба почесто да дискутираат и да споделуваат идеи, визии и конкретни проекти поврзани со оваа тема, за да се создадат нови партнерства, но и можности за планирање и имплементирање на нови проекти во однос на евидентирање на миграциите во поново време” – нагласи директорот на Државниот архив, д-р Емил Крстески. Генералното собрание на ICARUS едногласно го прифати неговиот предлог 31-та Конвенција на оваа меѓународна организација да се одржи на есен во Скопје и во Охрид.

На Конвенцијата се одржаа и неколку работилници, а за време на Генералното собрание за нова претседателка на ICARUS беше избрана г-ѓа Биргит Кибал, од Националниот архив на Естонија, а беа претставени и новите членови на ICARUS – конзорциумот и новите членови на неговиот Извршен одбор.

344966604 213128871467059 4706743280893566947 n
345193979 164488723241135 2120497640160550171 n 1
345002634 1714975128965415 1245738773784250856 n

Најнови објави

Почитувани колешки и колеги од Државниот архив!Ви изразувам голема благодарност за соработката и за Вашата

Дознај повеќе...