IMG-57303b0cd4ea4d7e561b4564b57fdffe-V-1

DOKUMENTE PËR PRILEPIN DHE KRUSHEVEN PREJ PERIUDHES SË ILINDENIT

Historia na detyron të mos harrojmë asgjë dhe askënd dhe të i ruajmë kujtimet e datave të ndritshme dhe emrat e luftëtarëve të mëdhenj për brezat e tanishëm dhe të ardhshëm.

Dhe për shkak të kësaj ne kthehemi dhe kujtojmë Ilindenin - për të mos u harruar fati i paraardhësve tanë, për të ringjallur kujtesën e aspiratës së popullit maqedonas për liri dhe pavarësi dhe për të mos u shuar pishtari i luftës për qëndrueshmërinë e vlerave demokratike univerzale

Perceptimi i vazhdueshëm i thelbit të lëvizjes revolucionare maqedonase nga fundi i shekullit XIX është një sfidë e vazhdueshme, dhe mund të thuhet me siguri se Ilindeni është themeli i shtetësisë sonë dhe një udhërrëfyes për të ardhmen tonë, një konfirmim i identitetit tonë , historia, gjuha dhe kultura jonë.

Periudha Osmane është karakteristike dhe komplekse për të gjithë Gadishullin Ballkanik nga fundi i shek-XIV deri në fillim të shekullit XX dhe praktikisht përcakton historinë e rajonit gjatë disa shekujve, duke lënë një shenjë dhe një trashëgimi të madhe të trevave Maqedonase në sfera kulturore, demografike, sociale dhe ekonomike.

Institucioni i vetëm që e konfirmon më së miri këtë është Arkivi Shtetëror, i cili është ruajtësi i kujtesës sonë dhe i cili përballet me sukses me sfidën e njohur në historinë tonë si-periudha para Ilindenit, Ilindenit dhe pas periudhës së Ilindenit. Broshura "Dokumente për Prilepin dhe Krushevën nga periudha e Ilindenit" përmban dokumente, fotografi dhe materiale historike që hedhin dritë mbi të vërtetën për të kaluarën tonë të lavdishme nga ajo periudhë.  

Prezantimi i kësaj të kaluare dhe dokumentet që lidhen me Ilindenin që ruhen në vendin tonë dhe në Turqi janë një bazë e rëndësishme për bashkëpunim të vazhdueshëm afatgjatë, i cili rezulton në publikimin e shumë dokumenteve të panjohura nga historia jonë.

Në atë drejtim, as Prilepi e as Krusheva nuk harrohen. Bashkëpunimi i ndërsjellë i Arkivit Shtetëror dhe Komunës së Krushevës konfirmohet edhe një herë nga publikimi i këtij materiali të rëndësishëm arkivor, përkatësisht një broshure që na lejon të udhëtojmë nëpër Perandorinë Turke pesë shekullore dhe funksionimin e saj, por edhe për mosbindjen e popullit maqedonas, për idealet dhe optimizmin, qëndrueshmërinë dhe guximin e popullit tonë të Ilindenit.

Me publikimin e kësaj broshure historike, Arkivi Shtetëror paraqet para publikut dokumente nga fondet e arkivit si: "Administrata e Qarkut Prilep (1869 - 1912)", "Administrata Komunale Prilep (1869 - 1912)", "Administrata Kadastrale - Prilep "," Administrata Financiare - Prilep "," Administrata e Tapive - Prilep "," Përmbledhje e dokumenteve turke - fermani, berati, vakufnami, bujuruldii ", fotografi të pabotuara deri më tani të çetave, dukëve dhe luftëtarëve të Ilindenit, dokumente, letra dhe korrespondenca, gjithashtu si alfabeti i koduar i shkruar nga vetë Goce Delçev për të mbrojtur komunikimin me bashkëluftëtarët e tij nga osmanët.

Ilindeni është pjesë e të gjithëve ne dhe ne duhet të jetojmë me të, t'u bëjmë nderë luftëtarëve të Ilindenit dhe të jemi krenarë për veprat e tyre. Dy gushti është data më e ndritshme, një ngjarje e patejkalueshme në historinë tonë që nuk mund dhe nuk do të harrohet! Kurrë!

IMG 57303b0cd4ea4d7e561b4564b57fdffe V 2
IMG 53e43c40da32d5db292a69451a220e7c V
IMG cd52c280f36ce7d00d54f66f70711c9c V 1
IMG a12ed94d23c148e273702e1827990344 V 1
IMG 2996d9dee9e33bd6e78dd6316a5bb498 V 1
IMG 715b9ada01b00c57c76072545ac59ab8 V 1
IMG 20210731 002747 2
IMG 20210731 002817
IMG 624eb6329c66fe8ed2fbaf53790a7876 V 1
IMG 371cc609b9689d7520c2d67f1345b8d4 V 1
IMG 00148f7fc9c3c0f92b07cb34801a19e3 V 1
IMG 9bd558d1e4b0b9eda9a762d78a992dde V
IMG 1eac2ffe38d1677261ef942f026c053b V
IMG 7eafe042008e2c90980c538ffcecc0b7 V
IMG ba06b1c1d090bb2328a445103daadd03 V 1
IMG 49a9be155d3f4ec2c52fd60f13a37396 V Copy

Postimet e fundit

Gëzuar Pashkët!

Државниот архив им го честита најголемиот христијански празник Велигден на вработените и на сите верници

Zbulo me shume...