НАСТАНИ И ВЕСТИ

thumbnail 2 1

Државниот архив и НУ Музеј на македонската борба потпишаa Протокол за соработка

Државниот архив во своите приоритети го има зајакнувањето на соработката со институции од државата во делот на научната, истражувачката и образовната дејност.  Поаѓајки од наведените

Повеќе...
Korica 0002

Архивската документација на Државниот архив – темел на делото „Македонци – милениумски сведоштва за идентитетското име“

Неодамна д-р Бранислав Светозаревиќ, вработен во Државниот архив, го објави трудот „Македонци ‒ милениумски сведоштва за идентитетското име“, кое претставува комбинација на зборник и студија.

Повеќе...
Pregled Mladen 2021 Korica 3 1

Oбјавeна книгата „Преглед на национализираните наемни згради и земјиште во градежниот регион на градот Тетово (1958 – 1963) – низ архивските фондови“

Изданието „Преглед на национализираните наемни згради и земјиште во градежниот регион на градот Тетово (1958 – 1963) – низ архивските фондови“, од авторот м-р Младен

Повеќе...
download 3

Медиумите за oдбележувањето на 66 години постоење на архивот во Прилеп

ВИДЕО – Граѓаните се повеќе своите приватни архиви од документи и фотографии ги донираат на прилепскиот архив Прилепскиот Архив одбележа 66 години од своето постоење

Повеќе...
269786334 633238494699075 8846209075567143692 n

ПРОМОВИРАНА КНИГАТА ,,РОМАНСКИ ДИПЛОМАТСКИ ДОКУМЕНТИ ЗА МАКЕДОНИЈА (1901-1903)” ОД БЛАГОЈ ЗАШОВ

Во Музејот на македонската револуционерна борба денеска беше промовирана книгата ,,Романски дипломатски документи за Македонија (1901-1903)” од амбасадорот Благој Зашов, во издание на Државниот архив.

Повеќе...
Arhivot vo Skopje

Татјана Алексовска Сапунџиоска: „Наша цел е да се зачуваат документите, подарувајте ги на Државниот архив“

Раководителот на подрачното одделение – Скопје, Татјана Алексовска Сапунџиоска гостуваше на една од националните телевизии, каде ги повика приватните иматели од територијата на градот Скопје

Повеќе...