Покана

HAPET EKSPOZITA “MISIONARJA E BAMIRËSISË – KUJTIMET E NËNË TEREZËS NË ARKIVIN SHTETËROR”

Për nder të kujtimit të Shën Nënë Terezës u hap ekspozita me titull "Misionarja e Bamirësisë - Kujtimet e Nënë Terezës në Arkivin shtetëror" në IN Muzeu i Luftës Maqedonase. Para të pranishmëve u drejtua drejtori i Arkivit shtetëror dr. Emil Krsteski, i cili theksoi se ekspozita është kontribut në përkujtimin e 25 vjetorit të vdekjes së Shën Nënë Terezës, vepra e së cilës është e përjetshme dhe e respektuar nga bashkësia ndërkombëtare. Dr. Emil Krsteski theksoi se vendi ynë krenohet me faktin se rruga jetësore e shenjtores filloi këtu, në qytetin e Shkupit.

v
b

Autorja e ekspozitës dr. Jasmina Damjanovska tha se panelet e ekspozitës paraqesin dokumentacionin e pasur arkivor të Arkivit shtetëror për familjen Bojaxhiu, i cili mbulon periudhën e jetës së tyre në Shkup deri në vitin 1934, si dhe vizitat e Shën Nënës Terezës në Shkup, të cilat do të prezantohen për herë të parë para publikut. Nëpërmjet fotografive që janë pjesë e ekspozitës, siç pohon autori, tregohet lidhja dhe nostalgjia e shenjtores për vendlindjen e saj, ku po përgatitej për veprimtarinë e saj misionare.

4 1

Në këtë ngjarje foli z. Alojz Gombar, pasardhës i familjes Bojaxhiu, historia familjare e të cilit është pjesë e përmbajtjes së ekspozitës, e cila përbëhet nga 16 panele me më shumë se 100 fotografi dhe dokumente. Në hapjen e ekspozitës morën pjesë përfaqësues të trupit diplomatik, përfaqësues të institucioneve shtetërore si dhe adhurues të figurës dhe veprës së Shën Nënë Terezës, të cilët patën mundësinë të shikojnë një film dokumentar.

Ekspozita do të jetë e hapur deri më 13 shtator.

3
2
a

Postimet e fundit