nezavisnost-700x373

TRIdhjetë e dy vjet – PAVARËSI

Më 8 shtator, Republika e Maqedonisë së Veriut feston 32 vjet nga fitimi i pavarësisë. Në këtë datë të vitit 1991, qytetarët u deklaruan për një shtet të pavarur i cili filloi rrugën e tij drejt vendosjes si subjekt ndërkombëtarenjë komunitet.

Në fund të viteve tetëdhjetë të shekullit të 20-të, vështirësitë në jetën politike dhe ekonomike në Maqedoni shkaktuan ndryshime që do të siguronin një zhvillim më të shpejtë të demokracisë dhe ekonomisë. Përveç partisë së vetme që ishte në pushtet - Bashkimit të Komunistëve të Maqedonisë, filluan të krijohen edhe parti të tjera politike. Në zgjedhjet e para shumëpartiake në Maqedoni, të cilat u mbajtën në vjeshtën e vitit 1990, në Kuvendin tonë u zgjodhën 120 deputetë. Pas krijimit të Kuvendit të parë shumëpartiak, u zgjodh Qeveria e re.

Më 8 shtator 1991, 95 për qind e qytetarëve të cilët dolën në referendum janë përgjigjur pozitivisht në pyetjen e referendumit “A jeni për një Maqedoni të pavarur me të drejtën e anëtarësimit në një bashkim të ardhshëm të shteteve sovrane të Jugosllavisë”. Komisioni konstaton masën e qytetarëve me të drejtë vote në Maqedoni, të cilët janë deklaruar “për” një Maqedoni të pavarur dhe sovrane.

Në mbrëmjen e 8 shtatorit 1991, në sheshin e Shkupit u organizua një festë, ku u mblodhën shumë njerëz dhe u festua rezultati i suksesshëm i referendumit. Në këtë festë fjalimet e shkurtra i mbajtën kryetari i parë i Maqedonisë së pavarur Kiro Gligorov, kryetari i parë i Qeverisë Nikolla Kljusev dhe kryetari i parë i Kuvendit Stojan Andov.

Referendumit i parapriu një Deklaratë e Pavarësisë, e cila u miratua nga parlamenti i parë shumëpartiak maqedonas më 25 janar 1991.

Formalisht, vullneti i popullit për shtet të pavarur u konfirmua me Deklarata për pranimin e rezultateve të referendumit të 18 shtatorit 1991 në Kuvendin e Republikës së Maqedonisë. Më pas, më 17 nëntor 1991 u miratua Kushtetuta e re, e cila garanton të drejta dhe liri më të mëdha për qytetarët dhe me të të gjithë janë të barabartë.

Në lidhje me vendosjen e subjektivitetit juridik ndërkombëtar dhe pas dështimit të Konferencës për Zgjidhjen Paqësore të Krizës në Jugosllavi, kyçe e miratuar nga Këshilli i Ministrave të Komunitetit Evropian më 16 dhjetor 1991, Deklarata mbi shpërbërjen e Jugosllavisë, me të cilën u bë një thirrje republikave jugosllave që të deklarojnë nëse duan të bëhen shtete të pavarura dhe të njohura ndërkombëtarisht.

Maqedonia, së bashku me tre nga gjashtë republikat ish-jugosllave, Slloveninë, Kroacinë dhe BiH, u deklaruan pozitivisht rreth Deklaratës. Megjithatë, edhe pse vetëm Maqedonia dhe Sllovenia morën vlerësime pozitive nga Komisioni Badenter i formuar posaçërisht se i plotësojnë kushtet për të fituar pavarësinë, Komuniteti Evropian në janar 1992 njohu vetëm Slloveninë dhe Kroacinë.

Në atë periudhë, më saktësisht më 15 janar 1992, Bullgaria dhe Turqia ishin vendet e para që njohën shtetësinë e Maqedonisë. Më pas erdhën njohjet nga Sllovenia, Kroacia, Bosnja dhe Hercegovina dhe shumë vende të tjera.

Subjektiviteti juridik ndërkombëtar i shtetit u konfirmua përfundimisht më 8 prill 1993, kur me aklamacion në Asamblenë e Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara, Maqedonia u pranua si anëtarja e 181-të me të drejta të plota në Organizatën Botërore. Por, për shkak të kundërshtimeve dhe presioneve të Greqisë, e cila nuk e pranoi emrin tonë kushtetues, anëtarësimi në OKB u bë me referencën e përkohshme - Ish Republika Jugosllave e Maqedonisë.

Në 32 vitet e kaluara të jetës së pavarur, shteti maqedonas kaloi nëpër shumë sprova dhe sfida, të cilat e ngadalësuan rrugën e tij drejt realizimit të qëllimeve të tij strategjike - forcimit të demokracisë dhe integrimit në strukturat euroatlantike. Për shkak të qëndrimeve të njohura të Greqisë fqinje lidhur me përdorimin e emrit tonë kushtetues, Republika e Maqedonisë nënshkroi të ashtuquajturën Marrëveshje të Prespës në verën e vitit 2018 dhe zyrtarisht e ndryshoi emrin në Republika e Maqedonisë së Veriut, me qëllim që duke realizuar anëtarësimin e plotë në NATO, që ndodhi më 26 shkurt 2020, ajo tani vazhdon rrugën drejt qëllimit final – hyrjes si anëtare e Bashkimit Evropian.

Në Arkivin Shtetëror, një institucion që është kujdestari i së kaluarës, gjenden të gjitha deklaratat dhe dokumentet e rëndësishme që kanë dalë nga puna e Kuvendit që nga pavarësia e deri më sot, si dhe shumë dokumente të tjera që lidhen me historinë më të re të vendit tonë vendi.

Gëzuar 8 Shtatorin, Ditën e Pavarësisë!

Deklaracija za suverenost 25jan991 1strana 741x1024 1
Deklaracija za suverenost 25jan991 2strana 741x1024 1

Deklarata për njohjen ndërkombëtare të Republikës së Maqedonisë si shtet sovran dhe i pavarur.

Postimet e fundit