arhiv tefter vnatresni.cdr

ARKIVI SHTETËROR SHËNON 70 VJETORIN E EKZISTENCËS SË TIJ

Me rastin e 70 viteve nga themelimi i Arkivit shtetëror, një akademi zyrtare u mbajt sot në Shkup, nën kujdesin e Kryeministrit, z. Zoran Zaev, i cili iu drejtua të pranishmëve. Presidenti Stevo Pendarovski, Kryepeshkopi z.z. Stefan, gjithashtu të pranishëm në tubimin solemn ishin deputetë, ministra, kryetari i bashkisë së Shkupit, ambasadorë, historianë dhe ekspertë.  

Në mbledhjen solemne modeste, të denjë dhe dinjitoze me rastin e jubileut, u promovua monografia: "Vula e kohës - 70 vjet të Arkivit shtetëror (1951-2021)", e cila paraqiti zhvillimin historik të Arkivit shtetëror përmes fotografi dhe dokumente mbi ngjarjet më të rëndësishme me të disponueshme në Arkiv, si dhe koleksionin: "Njerëzit e parë të Arkivit Shtetëror (1951-2021)". 

 Pas pjesës zyrtare të ngjarjes, të ftuarit patën mundësinë të shohin ekspozitën: "Komuna e Qytetit të Shkupit", kushtuar kryetarëve të komunave të Shkupit nga viti 1945 e deri më sot, dhe iu dhanë letra falënderimesh 20 punonjësve ose pensionistëve që dhanë kontribute të konsiderueshme në punën e Arkivit shtetëror. 

Në fjalimin e tij, Kryeministri Zaev theksoi rëndësinë e Arkivit shtetëror si një institucion i rëndësishëm historik, shkencor dhe kulturor, i cili është kujdestari i historisë, kulturës, gjuhës dhe traditës sonë, të cilat janë një nga shtyllat kryesore të identitetit tonë kombëtar. 

Në fjalimin e tij, drejtori i Arkivit shtetëror Dr. Emil Krsteski tha se Arkivi shtetëror në 70 vitet e kaluara po ndërtohet si një institucion i rëndësishëm shtetëror dhe se është një thesar i dokumenteve origjinale, letrave, fotografive dhe materialeve të tjerë nga revolucionarë të njohur, Ilinden, arsimtarë dhe shkrimtarë, artistë, aktivistë socialë, si dhe dokumente nga proceset, ngjarjet dhe personalitetet më të rëndësishme politiko-historike për vendin tonë. 

"Në të gjitha vitet e kaluara, rritja e vazhdueshme e Arkivit shtetëror është e dukshme, e cila merr karakterin e saj Evropian duke pranuar parimet dhe rregulloret Evropiane në lidhje me arkivimin dhe të cilat përfshihen në Ligjin e ri mbi Aktivitetin Arkivor, si dhe zbatimin e procesi i dixhitalizimit. dokumente dhe materiale historike "- theksoi drejtori i Arkivit shtetëror Dr. Emil Krsteski.

Postimet e fundit

FJALIMI I Z. DEJVID FRIKER

Кратко видео обраќање на г-дин Дејвид Фрикер, претседател на Меѓународниот Архивски совет по повод одбележување

Zbulo me shume...
Lëviz lart