foto

73 VJET E EKZISTIMIT TË ARKIVIT SHTETËRORE 1 PRILL – DITA E ARKIVISTËVE

Ky vit shënon 73-vjetorin e ekzistencës së Arkivit Shtetëror, një institucion i lidhur ngushtë me shtetësinë tonë dhe që ka një rol jashtëzakonisht domethënës në ruajtjen e kujtesës kolektive. Historia shtatëdhjetëvjeçare e ekzistencës së Arkivit Shtetëror është një histori e zhvillimit të veprimtarisë arkivore dhe krijimit të kuadrove - arkivistëve që kanë lënë gjurmë të qëndrueshme në imazhin e institucionit tonë. Më 23 janar 1950 u miratua Ligji i parë i Përgjithshëm për Arkivin Shtetëror në nivel të Federatës Jugosllave dhe më 6 janar 1951 Kuvendi Popullor i Republikës Popullore të Maqedonisë miratoi Ligjin për Arkivat Shtetërore. Mbi këtë bazë, më 1 prill 1951 u themelua Arkivi Shtetëror i Republikës së Maqedonisë, i cili deri më sot e ka ndërruar emrin disa herë (që nga viti 1965 quhet Arkivi i Maqedonisë, nga viti 2000 - Arkivi Shtetëror i Republika e Maqedonisë, dhe nga viti 2019 Arkivi Shtetëror i Republikës së Maqedonisë së Veriut).

објект на Архивот

Në vitin 1969 u ndërtua objekti i parë i dedikuar i Arkivit të Maqedonisë

               

Nga viti 1951 deri në vitin 1962 u hapën Njësit e Arkivit në Shkup, Ohër, Manastir, Prilep, Kumanovë, Veles, Shtip, Strumicë dhe Tetovë, të cilat territorialisht mbulojnë një zonë të caktuar me kompetencat e tyre. Në periudhën e kaluar, Arkivi Shtetëror ka arritur sukses të madh në integrimin në organizatat ndërkombëtare arkivore dhe në vizionin e tij zhvillimor për të ardhmen, ka prioritet dixhitalizimin e dokumentacionit arkivor për mbrojtjen dhe disponueshmërinë më të madhe të tij për publikun shkencor dhe të gjithë qytetarët e interesuar. . Vitet e fundit Arkivi dhe profesionistët e punësuar janë pjesë e programeve të edukimit arkivor përmes të cilave investojnë në krijimin e kuadrove të ardhshme - arkivistëve.

директор

Drejtori i parë i Arkivit Shtetëror.

Udhëheqësia e Arkivit Shtetëror respekton dhe shpreh mirënjohjen për punonjësit që punuan dhe punojnë në Arkivin Shtetëror, për angazhimin e tyre në afirmimin dhe ruajtjen e trashëgimisë dokumentare.

Gëzuar ditën e Arkivit Shtetëror dhe Arkivistëve!

foto 1

Postimet e fundit